Pentru a ne menţine în formă masa musculară avem nevoie de proteine. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea, peştele, ouăle, lactatele.
Creşterea masei musculare depinde de cantitatea de proteine consumate, explică nutriţionistul francez Marie-France Oprendek. Un bărbat cu greutate normală are nevoie de 55 de grame de proteine zilnic, iar o femeie – 45 de grame. Când doza zilnică de proteine este mai mică decât aceste doze recomandate de nutriţionişti, organismul consumă din rezervele de proteine, iar masa musculară scade, explică dr Oprendek. Proteinele conţin aminoacizi – "cărămizi" care intră în alcătuirea muşchilor. Există opt aminoacizi esenţiali pe care organismul nu îi poate produce. Alimentele de origine animală conţin toţi aceşti aminoacizi esenţiali. În schimb, din proteinele de origine vegetală (soia, mazăre, fasole, spanac, nuci etc.) lipsesc 2-3 aminoacizi esenţiali. De aceea, este bine să avem o alimentaţie diversificată, care să ne asigure proteine din mai multe surse.
CARNE, OUĂ, BRĂNZĂ
Carnea este principala sursă de proteine, aproximativ 20% din conţinutul acesteia fiind reprezentat de proteine. De aceea trebuie să mâncăm, în cantităţi moderate, atât carne albă (pui, curcan, peşte), cât şi carne roşie (porc, vită, miel). Dar proteinele de cea mai bună calitate le găsim în peşte. Unele sortimente de peşte conţin mai multe proteine decât carnea de miel sau de pui. Un alt avantaj al peştelui este conţinutul redus de grăsimi, în comparaţie cu carnea de porc sau de vită. Ouăle sunt alte surse de proteine valoroase. Albuşul de ou conţine proteina standard (ov-albumina), care este asimilată în totalitate de organism. Însă nu trebuie să mâncăm mai mult de 4-5 ouă pe săptămână, pentru că gălbenuşul este bogat în colesterol. Brânza de vaci este un alt aliment recomandat celor care vor să-şi mărească masa musculară, î