100.000 de muncitori romani din Spania s-ar putea intoarce in urmatorul an, prin intermediului grupului spaniol Cosmos, specializat in consultanta si recrutare, care negociaza deja cu patronatele din constructii repatrierea romanilor, pe fondul recesiunii din Peninsula Iberica. In prezent, salariul mediu in constructii din Romania ajunge la circa 300 de euro, insa un muncitor calificat poate ajunge la castiguri lunare de 750-1.000 de euro.
Desi Cosmos intentioneaza sa aduca romanii inapoi cat mai repede, in circa sase luni, sunt sanse reduse ca pana la sfarsitul anului sa se intoarca un numar important de muncitori. In prezent, lucreaza oficial 728.900 de romani in Spania, insa numarul acestora ajunge la circa un milion daca luam in considerare si muncitorii la negru.
"Pana la sfarsitul anului numarul romanilor care se vor intoarce o sa fie nesemnificativ tinand cont ca in momentul de fata nu exista niciun fel coordonare la nivel macro (guvernamental) si ca abia acum se vor constitui comisii mixte ale celor doua administratii pentru a studia posibilitatea elaborarii unor masuri concrete de sprijinire a romanilor care doresc sa se reintoarca in tara", a declarat Gelu Vlasin, director de investitii in cadrul Grupo Cosmos. Vlasin detine si functia de vicepresedinte al FEDROM (Federatia Asociatiilor de Romani din Spania) care reuneste 27 de asociatii romanesti.
"Anul viitor cu siguranta ca numarul romanilor care se vor reintoarce o sa creasca simtitor atat datorita interventiilor private pe piata selectarii si plasarii fortei de munca, dar si datorita reglementarilor oficiale in domeniul regularizarii fluxului de migratii", explica Vlasin.
Principalele probleme ale romanilor din Spania sunt moratoriul impus de autoritatile spaniole care limiteaza accesul romanilor pe piata de munca pana la 1 ianuarie 2009, criza din sectorul constructiilor spanio