Dupa o discutie cu reprezentantii bancilor locale, Banca Nationala a Romaniei spune, prin vocea prim-viceguvernatorul BNR, ca nu exista programe de restructurare in sistemul bancar romanesc.
Numarul unitatilor bancare din Romania a crescut in primele noua luni ale anului cu aproximativ 840, pana la 6.323 de sucursale si agentii, numarul angajatilor din sector avansand cu aproape 9%, iar bancile nu au programe de restructurare severa pentru viitor, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
"Din discutiile cu Asociatia Romana a Bancilor si cu bancherii, chiar si cu cei de la Citibank, nu a rezultat ca, in prezent, bancile din Romania ar avea programe de restructurare severa a retelelor sau a numarului de angajati", a spus Florin Georgescu, in cadrul seminarului EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.
El spune ca vor exista, eventual, redistribuiri, punandu-se astfel accent pe activitatile din anumite zone si se vor face modificari pentru reducerea perioadei de procesare a dosarelor de credit.
La finalul lunii septembrie 2008, numarul unitatilor bancare ajunsese la 6.323, fata de 5.482 unitati la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care numarul angajatilor din banci a avansat de la 65.657 persoane la 71.505 angajati in acelasi interval.
Pe de alta parte, la nivelul sistemului bancar, gradul de concentrare la nivelul primelor cinci banci dupa dimensiunea activelor a scazut. Astfel, primii cinci jucatori din piata controlau 55% din volumul activelor in septembrie 2008 (161,8 miliarde lei), fata de 58% la finalul aceleiasi luni din 2007.
Cele 42 de banci din Romania detineau, la finalul lui septembrie 2008, active in valoare de 79,6 miliarde euro, reprezentand circa 59% din produsul intern brut al Romaniei, fata de 54% din PIB in septembrie 2007.
Tot la nivel agregat, indicatorul de solvabilitate al bancilor din R