"Am cumparat x terenuri in Bucuresti si in imprejurimi, unde vom construi y mii de locuinte in urmatorii ani, in urma unor investitii de z miliarde de euro". Aceasta era o fraza sablon rostita de catre dezvoltatorii imobiliari de pe piata, in special in anii 2006-2007, iar declaratii puse cap la cap insumeaza o posibila oferta de peste 100.000 de locuinte in urmatorii ani pe piata Capitalei, in conditiile in care cererea este estimata la circa 30.000 de unitati pe an.
Calculul a fost realizat doar prin cumularea planurilor anuntate de 35 de companii cu proiecte pentru mai mult de 600 de locuinte fiecare. Este important de spus faptul ca in ultimii ani media livrarilor de locuinte in Bucuresti a fost de circa 3.000 de unitati anual, iar o buna parte din planurile acestor dezvoltatori sunt in stadiu incipient, de autorizare.
"Consider ca nevoia de locuinte este chiar mai mare de 100.000 de unitati in Bucuresti si, in conditii normale de piata, acestea ar putea fi absorbite in aproximativ zece ani. In conditiile actuale insa, nu are rost sa vorbim deoarece este o perioada de criza, care nu are insa cum sa tina zece ani", declara Atena Tiplic, project manager in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Si tocmai aceasta perioada de criza este cea care pune la indoiala planurile acestor dezvoltatori, in conditiile in care o parte dintre ei au inceput deja sa anunte amanarea inceperii constructiei pentru perioade nedeterminate, legate de evolutia pietei. Pe lista companiilor cu planuri reevaluate privind piata rezidentiala din Bucuresti se numara Copper Beech, QLD, Gigant Construct sau European Future Group, jucatori care au amanat proiecte a caror constructie trebuia inceputa in acest an.
"Ne continuam proiectele incepute, Green Lake Residences si Blooming House, conform planurilor initiale,