In ultimele saptamani s-a pus din ce in ce mai des accentul asupra raspandirii crizei financiare internationale pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est. Totusi, ca orice criza, si aceasta lasa investitorilor cateva usi deschise, dincolo de care acestia vad oportunitati de a investi. Intrebarea care se pune insa este cate astfel de oportunitati au mai ramas si care sunt acestea?
Trei dintre cele mai apreciate cinci locatii europene in materie de investitii in segmentul spatiilor industriale se afla in centrul si estul continentului, se arata in ultimul studiu al analistilor Cushman&Wakefield referitor la piata de logistica.
Desi primele doua pozitii din acest clasament sunt detinute de tari din partea vestica a Europei - Belgia si Olanda - economiile emergente din fostul spatiu sovietic vin puternic din urma, urmatoarele trei locuri fiind ocupate de Ungaria, Cehia, respectiv Polonia.
In acelasi timp, o alta tara din regiune, Slovacia, detine penultimul loc din top 10. Studiul Cushman & Wakefield include 25 de tari de pe continentul european, zece dintre acestea, majoritatea central si est- europene, regasidu-se pentru prima data in acest clasament.
Clasamentul general este realizat pe baza unor indicatori de tipul cost-beneficiu, care iau in calcul variabile precum nivelul chiriilor, costurile cu forta de munca, rata de saturare a pietei, distanta vizavi de pietele cheie si densitatea populatiei.
Logistica, strategica. Importanta pietei imobiliare industriale a crescut in ultimii ani, in conditiile in care accelerarea fenomenului de globalizare a transformat retelele de aprovizionare cu marfuri in elemente cheie ale mediului de afaceri, sustin analistii Cushman&Wakefield.
Pe acest fundal importanta pe care investitorii o acorda pietei central si est-europene devine si mai relevanta.
"Nu este nicio o