Folosirea excesivă a conservanţilor care distrug microorganismele poate cauza ameţeli, dureri de cap şi probleme intestinale. Sursa: Reuters
Ca să nu fermenteze, vinurile au nevoie de conservanţi artificiali, aşa că cele mai multe conţin aşa-numiţii sulfiţi. Produsele de proastă calitate pot avea exces de sulfiţi de sodiu, responsabili de durerile de cap şi ameţelile „de a doua zi“. În plus, aceşti sulfiţi pot cauza probleme intestinale, dar şi o proastă asimiliare a vitaminelor în organism.
Experţii spun că un vin bun costă cel puţin 5 euro, iar cele care „joacă“ pe segmentul de calitate ajung pe la 10 euro sticla. Pentru cei care nu vor să aibă de-a face cu niciun conservant, există şi varianta vinurilor bio, din ce în ce mai apreciate în ţările occidentale.
Excesul de sulfiţi ascunde calitatea proastă
„Bisulfitul de sodiu face parte din categoria conservanţilor care sunt şi E-uri, de aceea pe vinuri scrie că au în compoziţie sulfiţi, care au rolul de a omorî microbii. Ca să acopere greşelile tehnologice sau calitatea proastă a strugurilor, unii producători adaugă sulfiţi în exces“, avertizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Specialistul mai spune că sulfiţii folosiţi în cantităţi mari au efecte toxice care duc la încetinirea asimilării vitaminelor, cauzează ameţeli, afecţiuni intestinale, dar şi aşa-numitul astm de sulfit.
Se spune că „vinul bun se recunoaşte a doua zi dimineaţa“. „Vinurile care au mulţi sulfiţi cauzează dureri de cap“, spune şi Sergiu Nedelea, somelier şef la restaurantul „Casa Iancului“, din Bucureşti. Expertul afirmă însă că şi la noi a început să existe un echilibru între preţ şi calitate. „Vinul făcut din struguri atent aleşi, selecţionaţi bob cu bob, are nevoie de sulf mai puţin pentru a distruge