Vezi galeria fotoGrup de deputati basarabeni din Sfatul Tarii, impreuna cu ministri si militari romani sositi la Chisinau. In centru, primul-ministru
Marghiloman obtine castig de cauza
Al. Marghiloman si C.C. Arion sunt delegatii principali ai Romaniei la tratativele de pace de la Bucuresti. In cele mai multe dintre punctele in discutie, Al. Marghiloman nu poate schimba continutul lor, acceptat deja la preliminariile de la Buftea. Dar la toate punctele, delegatii romani incearca sa obtina o renuntare la unele prevederi, o alta formulare a acestora, o "indulcire" a situatiei in care era adusa Romania. In chestiunea Basarabiei, Marghiloman obtine chiar castig de cauza. In aceasta chestiune, germanii si austriecii erau in martie mult mai putin receptivi la dorintele de pe cele doua parti ale Prutului de a se uni, decat fusesera in februarie.
Lui Averescu ii propusesera sa ia Basarabia ca o compensatie pentru pierderea Dobrogei. Targ pe care desigur generalul roman il respinge. Dincolo de ideea de a targui un teritoriu romanesc cu altul era si parerea lui Averescu, basarabean de origine, ca mai intai era necesara o consolidare a Republicii Moldovenesti, asteptand ca "imposibilitatea realizarii practice a utopiilor bolsevice sa intre in constiinta maselor si atunci, cand se va putea, se va face alipirea prin vointa proprie a Republicii la Romania". El mai credea ca ceea ce se intampla in Rusia era ceva temporar. "Rusia este bolnava, incontestabil ca e foarte bolnava, dar Rusia nu a pierit si se va insanatosi. Noi, o putere mica, nu se cuvine sa abuzam de aceasta stare de paralizie, in care se gaseste un vecin al nostru. Suntem inconjurati de bulgari, de unguri si de rusi. Nu avem nici un interes, din contra, ar fi o politica nechibzuita de a cauta sa ne punem rau cu toti."
Averescu si Basarabia
Averescu nici nu se gandea la romanii bas