Bugetul de pensii ar putea inregistra un deficit de 1,5 mld. euro anul viitor, ca urmare a modificarii in scadere a principalilor indicatori macroeconomici pe care se fundamenteaza incasarile bugetului de asigurari sociale de stat pentru 2009 - cresterea economica, avansul salariilor si a numarului de salariati din economie.
Potrivit legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2009, bugetul de pensii pentru anul viitor este de 41,5 mld. lei (11,5 mld. euro) si este echilibrat prin transferuri de la bugetul de stat.
Deficitul de 1,5 mld. euro se va adauga celor 330 mil. euro prevazute deja in bugetul de stat pe anul viitor pentru situatia in care banii incasati din asigurari sociale nu vor fi suficienti pentru plata pensiilor majorate. Deficitul de la pensii se va suprapune astfel peste cele aproximativ 300.000 de pensii speciale in valoare de 1 mld. euro anual platite de la bugetul de stat catre fosti angajati ai Ministerului de Interne, Ministerului Apararii sau Serviciului Roman de Informatii, care nu contribuie la sistemul public de pensii.
In consecinta, povara platii pensiilor asupra bugetului de stat pentru anul viitor ar putea ajunge la aproximativ 3 mld. euro, ceea ce ar insemna 9,2% din cheltuielile bugetului de stat, estimate pentru 2009 la 117 mld. lei (32,5 mld. euro).
"Neindeplinirea parametrilor economici asumati de proiectul de buget pentru 2009 va conduce la un deficit de aproximativ 1,5 miliarde de euro la fondul de pensii anul viitor", spune Mihai Seitan, fostul presedinte al Casei Nationale de Pensii si unul dintre cei care au reformat sistemul de pensii din Romania, prin introducerea fondurilor private, in prezent asociat la brokerul de asigurari de viata si pensii Guild.
Toti indicatorii pe care se fundamenteaza proiectul de buget pentru anul viitor sunt pe plus. Astfel, guvernantii au prevazut o crestere sal