Grupul elen National Bank of Greece (NBG), care detine Banca Romaneasca, a obtinut la noua luni un profit net in Romania de 14 milioane de euro, in crestere cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Majorarea profitului a avut loc pe fondul reducerii drastice a ponderi costurilor in totalul veniturilor, de la 74% in septembrie 2007 la 57% in septembrie 2008, desi banca a continuat extinderea retelei teritoriale cu inca 46 de unitati, ajungand la un total de 131, iar numarul angajatilor s-a marit cu 395, pana la 1.676.
Veniturile nete din dobanzi au urcat cu 37% in decurs de un an, insumand 57 mil. euro, in conditiile in care soldul creditelor a crescut cu 70%, pana la 2,17 mld. euro. Totusi, castigurile din comisioane au avut o evolutie modesta de doar +3%, in timp ce cheltuielile operationale s-au majorat cu 22%, pana la 52 mil.euro.
Dinamica finantarilor pentru companii a intrecut-o pe cea a creditelor de retail: 71% fata de 69%, insa componenta portofoliului ramane echilibrata, cu un sold de 1 mld. euro pentru persoanele fizice si respectiv 1,13 mld. euro pentru clientii companii.
Toate aceste finantari se bazeaza insa pe resurse de la banca-mama, avand in vedere ca Banca Romaneasca avea in septembrie depozite atrase de 731 mil. euro, care acopera numai 33% din volumul creditelor acordate.
In ultima vreme, banca a majorat puternic dobanzile acordate la depozite, platind 14,25% pe an pentru a atrage lei si pana la 6,25% pe an pentru resurse in euro.
Conform propriilor estimari, banca a reusit sa-si extinda cota de piata pe diferite segmente, cea mai mare crestere fiind inregistrata pe zona creditelor ipotecare: plus 2,3 puncte procentuale, pana la 8%, ceea ce o pozitioneaza drept unul dintre jucatorii importanti. In acelasi timp, cota la creditele de retail a crescut cu 0,7 puncte, pana la 4%, in timp ce la corporate