Comisia Europeana a publicat vineri rezultate preliminare ale anchetei sectorului farmaceutic european. Practicile incorecte ale companiilor costa sistemele de sanatate ale statelor membre si pacientii miliarde de euro, in conditiile in care un european da pe an 430 de euro pe medicamente, iar veniturile industriei sunt de 214 miliarde de euro.
Ancheta CE se refera la perioada 2000-2007 si a avut in vedere 219 produse, toate tipurile de medicamente, de la aspirina la medicamente incluse in tratamentul cancerului sau al bolilor de inima.
Asa cum a subliniat comisarul european Neelie Kroes, documentul nu si-a propus sa dea nume de companii care au practici neconcurentiale, ci sa ofere date factuale pe baza carora s se ia decizia inceperii unor proceduri de penalizare a acestora.
“Ma cunoasteti foarte bine si stiti ca nu ezit sa trec la actiune cand este cazul. Dar exista o procedura care trebuie urmata, trebuie consultate toate partile implicate. In aceasta faza, scopul nostru nu este sa dam nume, ci sa semnalam niste practici, companiile sa se sesizeze, iar apoi vom vedea daca este cazul sa incepem procedura de infringement”, a spus comisarul in cadrul unei conferinte de presa. Ea a adaugat ca va lua astfel de masuri, dar ca raportul final va fi publicat in primavara anului 2009 si doar dupa aceea Comisia va decide daca au fost incalcare legile concurentei europene.
De fapt, comisarul chiar a citat documente gasite in companiile farmaceutice in care practicile lor anticoncurentiale sunt dincolo de orice dubiu: “Incercam sa identificam optiuni de a obtine si achizitiona patente cu singurul scop de la limita libertatea de actiune a competitorilor nostri. Drepturile pentru produsele competitive sunt pastrate in pietele mari pana cand riscul aparitiei unor produse concurente este minim”.
Ce practici neconcurentiale a