Muzeul din Ianca gazduieste, astazi, incepind cu ora 11.00, festivitatea dedicata Zilei Nationale a Romaniei. Actiunea este coordonata si organizata de profesorul Ion Barbuceanu. In acelasi context a fost tiparit si cel de-al VII-lea numar al revistei scolare "Ianca, vatra straveche de istorie". Revista atinge semnificatia implinirii a 90 de ani de la Marea Unire, de la Alba Iulia. "La 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati si sprijinita de peste 10.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului a adoptat o rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul si Tara Ungureasca cu Romania. Ziua de 1 Decembrie 1918 marcheaza bilantul luptei romanilor pentru intregirea statala, care vine sa incununeze precedentele actiuni ale fratilor din Basarabia si Bucovina", se arata in revista scolara.
Revista mai prezinta contributia de singe a locuitorilor din Ianca in primul razboi mondial. Au murit pentru patrie cinci ofiteri, trei subofiteri, 28 de gradati si 142 de soldati. De asemenea, in revista scolara "Ianca, vatra straveche de istorie" mai gasim si o pagina dedicata eroilor neamului romanesc, din salile Muzeului Ianca.
Recent, Muzeul din Ianca a primit sub forma de donatie o tinjala si un jug pentru boi care, se pare, ca au o vechime de peste 100 de ani. Donatia a venit din partea lui Enache Licuta, care a mostenit bunurile de la bunicul sau, Enache Stan. Carul a fost ascuns cu mare grija de bunicul si tatal sau, in timpul regimului comunist pentru a nu fi luat la CAP-ul din sat.
Muzeul din Ianca gazduieste, astazi, incepind cu ora 11.00, festivitatea dedicata Zilei Nationale a Romaniei. Actiunea este coordonata si organizata de profesorul Ion Barbuceanu. In acelasi context a fost tiparit si cel de-al VII-lea numar al revistei sc