In ciuda recesiunii si a criticilor aprinse, administratia de la Berlin a decis sa cheltuiasca mai putine fonduri pentru redresarea economiei, ca sa nu nemultumeasca diversele sectoare de activitate.
Pe Friedrichstrasse, unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din Berlin, sau in magazinele extrem de elegante de pe Kurfurstendamm, nu mai exista aceeasi agitatie care putea fi intalnita in fiecare an inainte de sarbatori, scrie International Herald Tribune.
Insa bancile abia fac fata numarului mare de nemti care incearca sa isi depuna economiile in conturi sigure, cu dobanda. "Economisiti, economisiti, economisiti!", acesta e mesajul pe care il transmit cele mai importante banci ale tarii prin intermediul unei reclame foarte costisitoare care apare in fiecare seara pe posturile de televiziune, chiar inainte ca stirile sa inceapa.
Acest fel de a gandi explica de ce, in ciuda faptului ca guverne precum cel al Chinei, Japoniei sau al Statelor Unite incearca sa puna la punct programe extrem de ample de stimulare financiara, Germania, cea mai mare economie din Europa, se opune presiunilor venite din partea opiniei publice de a realiza mai multe in ceea ce priveste redresarea economica, luand masuri care sa vizeze fie scaderea taxelor, fie reducerea cheltuielilor publice.
Atitudinea Germaniei este si mai surprinzatoare avand in vedere ca cele doua mari partide care fac parte din coalitia de guvernamant aflata la putere incep sa isi defineasca tot mai mult pozitiile inainte de alegerile federale care urmeaza sa aiba loc anul viitor.
Oferind un exemplu in favoarea unitatii, cancelarul conservator Angela Merkel si ministrul sau de finante Peer Steinbruck, care face parte din tabara social-democratilor, au decis sa reduca pe cat posibil cheltuielile publice, cel putin pentru moment.
"Steinbruck nu este convins de faptul ca germanii vor