Intreaga lume are nevoie de mai multi dolari, iar Statele Unite se pregatesc sa-i furnizeze. In eforturile concentrate de a pune capat celei mai severe crize de la Marea Depresiune incoace, Statele Unite preiau atat rolul de creditor, cat si de debitor in ultima instanta al economiei globale, scrie Bloomberg.
Banca centrala americana, care a pompat deja sute de miliarde de dolari, ar putea adopta in mod oficial o politica de "inundare" a sistemului financiar global cu si mai multi bani. Trezoreria, care este aproape de a imprumuta aproximativ 1.500 mld. dolari in acest an fiscal, ar putea apela la pietele de capital pentru a atrage si mai multe fonduri in scopul finantarii unui pachet de stimulente fiscale in valoare de sute de miliarde de dolari si canalizarii de noi linii de finantare catre banci.
Michael Feroli, fost oficial Fed in prezent economist in cadrul JPMorgan din New York, considera ca banca centrala isi va reduce rata la creditele overnight la zero in ianuarie 2009 si ca o va mentine la acest nivel in decursul intregului an. Presedintele Fed, Ben Bernanke, si secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, se vad obligati sa ia masuri urgente, in conditiile in care actiunile extraordinare in care s-au angajat pana acum nu au avut rezultate semnificative. Pietele de credit se prabusesc, preturile actiunilor inregistreaza scaderi dramatice, iar economia globala se afunda in recesiune.
Pe masura ce conditiile economice se inrautatesc, deflatia se profileaza ca o noua amenintare. Conform unor date guvernamentale recente, preturile de consum excluzand costurile alimentelor si carburantilor au scazut in octombrie pentru prima data din 1982.
Investitorii, alarmati, se reorienteaza in masa catre titlurile de trezorerie. Dolarul se afla in crestere in conditiile in care bancile coplesite de pierderi isi administreaza cu grija resursele, chi