Leul a continuat ieri tendinta de depreciere, cursul de referinta calculat de BNR urcand la maximul ultimelor doua luni, de 3,8580 lei/euro, atat pe fondul cererii comerciale ridicate pentru euro, cat si al speculatiilor din partea jucatorilor straini, conform analistilor.
Pe piata valutara, cotatiile au atins niveluri maxime de 3,87 lei pentru un euro.
Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank, apreciaza ca evolutia cursului este rezultatul revenirii dobanzilor de piata la niveluri reduse, de 13-15% fata de nivelul celor atinse in octombrie, dar si al fluxurilor comerciale care in aceasta perioada a anului pun presiune pe curs.
Un factor de influenta este incertitudinea crescanda legata de perspectivele economice ale Romaniei in contextul alegerilor parlamentare al caror rezultat este asteptat sa fie nefavorabil unei majoritati detinute de catre un partid anume, iar modul in care se va forma noul guvern si ce masuri vor fi luate pe viitor este de asemenea incert.
In prima parte a zilei, cotatiile au coborat pana la un minim de 3,8385 lei/euro, pe fondul unui sentiment regional pozitiv, dupa ce jucatorii au plasat sume importante de valuta la vanzare. Ulterior, lichiditatea redusa si cererea de euro au intors cursul pe crestere, iar leul a ramas singura valuta depreciata, in timp ce monedele din regiune au pierdut doar o parte din avansul castigat in fata euro. Presiunile de depreciere ale leului si ale altor valute din regiune au legatura cu deficitele externe, dar sunt cauzate si de retragerile de capitaluri.
Unii dealeri suspecteaza interventia pe piata a BNR in ultimele zile, pentru a mentine cursul sub pragul psihologic de 4 lei/euro.
"Au fost interventii destul de agresive inainte de fixing pentru a mentine cursul. Leul este mai vulnerabil fata de monedele din regiune pentru ca nu a facut corectia, datorita interve