MICI SECRETE. Pentru cină sunt eficiente produsele lactate, cerealele şi fructele parfumate, care conţin hormoni ai somnului. Sursa: NorthFoto
Un pahar de lapte cald, o porţie de griş sau orez cu lapte ori puţină brânză de casă ar fi cele mai potrivite alegeri pentru masa de seară, spun medicii nutriţionişti. Cerealele, carnea fiartă de pui, de curcan ori de peşte sunt şi ele o variantă convenabilă.
Toate acestea conţin triptofan, o substanţă care induce somnul. „Este un aminoacid care poate fi primit doar din alimentaţie“, explică medicul nutriţionist Andreea Tocan de la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca. Evitaţi în schimb cartofii prăjiţi, aripioarele picante de pui şi legumele mai greu de digerat, cum sunt varza, castraveţii ori ridichile.
Nici mâncărurile care balonează nu sunt indicate, de aceea ar fi bine să vă feriţi de preparatele din mazăre ori fasole. Medicii spun că nu este indicat să săriţi peste masa de seară, fiindcă riscaţi să vă treziţi înfometaţi în timpul nopţii, dar este bine să aveţi grijă ca porţiile să fie mici şi uşoare.
Ceaiul de tei şi cel de muşeţel au efect sedativ
Ca să aveţi somul dulce este bine să învăţaţi cum să distingeţi între alimentele care vă fac rău şi cele care vă ajută să adormiţi mai repede. Laptele pare a fi alimentul-minune, deoarece conţine cantităţi mai mari de triptofan decât alte produse lactate ori decât cerealele. Iaurtul simplu ori cu fructe, brânza slabă de casă sau fructele parfumate, cum sunt căpşunile, strugurii roşii, bananele, nu sunt nici ele de neglijat.
„Este bine să alegeţi fructe parfumate, cu arome cât mai plăcute. Sunt uşoare şi dau o stare plăcută“, spune medicul nutriţionist Mihaela Ionescu, de la Institutul „Nicolae Paulescu“, din Bucureşti. În plus, strugurii roşii şi bananele au cantităţi importante de melatonină, un alt ho