Dobânzile la depozitele bancare au ajuns şi la 14% pe an. După 1 ianuarie 2009, acestea vor fi profitabile, pentru că statul desfiinţează impozitul pe dobândă pentru persoanele fizice.Băncile trebuie să atragă lichidităţi, pentru a putea acorda credite în continuare. Singura modalitate plauzibilă: atragerea depozitelor de la populaţie şi firme. Dobânzile la depozitele la termen nu numai că au crescut vertiginos şi s-au dublat faţă de 2007, ci chiar devin profitabile pentru deponent de la începutul anului viitor. În prezent, nu se câştigă prea mult din dobânda la depozite pentru că se percepe impozit pe dobândă de 16%. Este, de fapt, un impozit pe venit, aplicat la dobânda pe care trebuie să o plătească banca pentru banii ţinuţi în conturile ei.
Avantaj pentru deponent, abia la anul Să zicem că o persoană are acum un depozit de 5.000 de lei într-o bancă, iar dobânda aplicată este de 12% pe an. Depozitul este la termen, cu scadenţa pe o lună. Dobânda pe un an ar fi de 600 de lei, iar pe o lună este de 50 de lei, scădem impozitul şi comisionul de retragere numerar, de 0,5% din toată suma pe care o scoatem din bancă. În total, câştigul nostru a rămas de 16,79 lei, pentru că am ţinut 5.000 de lei la bancă. Teoretic, dobânda este de 50 de lei, practic, în mână vei primi de la ghişeu puţin peste 16 lei. După 1 ianuarie 2009, când se va scoate impozitul pe dobândă, persoana care decide să-şi păstreze economiile în depozite bancare, la aceeaşi dobândă de acum (12% pe an), va câştiga exact 25,25 lei. Dacă banca nu percepe comision la retragerea banilor, atunci înseamnă că acum deponentul ar câştiga 42 de lei pe o lună, iar de la începutul anului viitor, câştigul va fi de 50 de lei.
La sume mari, câştiguri mari Cu cât suma este mai mare, cu atât şă câştigul creşte. La 10.000 de lei, dobânda pe an este acum de 1.200 de lei, pe lună de 100 de lei, dar se scade 16