Cine spera ca votul uninominal de anul acesta sa aduca o reforma politica vizibila din 1 decembrie, daca nu chiar din momentul anuntarii candidaturilor, este, probabil, crunt dezamagit.
Oferta de candidati cuprinde trei categorii: fie figuri arhicunoscute si uzate, fie anonimi lansati prea tarziu pentru a avea vreo sansa sa convinga un electorat deja cronic neincrezator, fie artisti si sportivi fara nicio competenta care sa-i recomande pentru forul legislativ.
Viitorul Parlament nu are cum sa fie cu nimic mai bun, asa ca ramane de vazut doar ce proportie va avea fiecare categorie.
Din acest punct de vedere, singurele sperante de mai bine vin de la anonimii dintre care s-ar putea selecta cativa parlamentari valorosi care sa se adauge celor cativa politicieni consacrati cu adevarat valorosi.
Si totusi acest vot uninominal, asa prost gandit si mutant cum e el, va marca un important inceput de reforma care se va vedea probabil abia in viitorul Parlament. Reforma din partide.
Candidatii sunt in fibrilatii pentru ca pentru prima data sunt personal fata in fata cu electoratul si trec printr-o evaluare individuala. Pana acum, umbrela listei le dadea acestor oameni confortul responsabilitatii colective si in fata electroatului, si in fata partidului.
Candidau in grup, raspundeau in grup. Acum insa, fiecare dintre candidat va purta in spinare si pe frunte propriul procent.
Putinii care vor reusi sa depaseasca 50% vor avea o cu totul alta imagine si putere in partid. Pe masura scaderii procentelor si importanta in partid se va diminua pana la dizolvare. Cel mai interesant va fi in cazul liderilor de partid.
Liderii de partid
Mircea Geoana a fugit el mancand norii tocmai catre Dabuleni, dar pare sa fi fugit cu folos pentru ca un recent sondaj CCSB ii atribuie o victorie cu a