Societatea de administrare a investitiilor Prime Asset Management a trimis la Ministerul Economiei si Finantelor un proiect privind deductibilitatea plasamentelor in fonduri de investitii, plafonul stabilit fiind 500 de euro.
Dupa modelul fondurilor de pensii facultative, unde plafonul de deductibilitate a fost majorat in octombrie de la 200 euro la 400 de euro, reprezentantii Prime AM sustin ca trebuie modificat Codul fiscal in sensul extinderii deductibilitatii la plasamentele in fondurilor de investitii.
Astfel, proiectul propune ca cheltuielile efectuate in numele unui angajat la fondurile de investitii, prin achizitionarea de titluri de participare (cheltuieli care reprezinta primele acordate) sa fie deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 500 de euro intr-un an fiscal pentru fiecare angajat. Conditia acestei deductibilitati este ca fondurile de investitii sa investeasca pe piata locala cel putin 80% din structura activelor detinute, potrivit proiectului.
"Am depus documentatia la Ministerul Finantelor in aceasta vara si asteptam in continuare un raspuns. Proiectul are in vedere acordarea unui stimulent fiscal angajatorilor care acorda prime angajatilor sub forma de achizitii de unitati de fond", a spus Cosmin Brendea, presedintele societatii Prime AM, care administreaza doua fonduri mutuale cu active nete totale de 1,7 mil. lei.
Potrivit lui Brendea, principalele avantaje pentru angajator constau in micsorarea bazei de calcul a profitului impozabil si, implicit, a valorii impozitului datorat statului de catre angajator.
"Publicul este invatat sa economiseasca printr-un stimulent fiscal. Pentru intreaga industrie a fondurilor de investitii, deductibilitatea plasamentelor in fonduri de investitii ar putea duce la dinamizarea vanzarilor, aproape inexistente in aceasta conjunctura de panica generalizata a inv