Poate ca insula Mauritius e la celalalt capat al lumii, dar pentru cei care vor sa leneveasca, posibilitatile sunt nelimitate. Pat, barca, sezlong sau direct plaja. Printre activitatile posibile se numara cititul in ochii unei broaste testoase sau, pentru cei mai activi, sporturile nautice.
Un prim reper al Republicii Mauritius este pasarea dodo, ce se lafaie pe steag si pe fiece suvenir pentru turisti. E foarte reprezentativa pentru insula, cu toate acestea ar putea parea o alegere neobisnuita sa pui pe steag o pasare dintr-o specie disparuta, cand insula e un loc plin de vitalitate, care priveste cu incredere spre viitor. Rar se intampla sa vezi atatea rase si religii aruncate laolalta pe o insula atat de mica si carora sa le fie atat de greu sa se evite. La fiecare pas, Mauritius face Londra sau New York-ul sa para provinciale, sau, cel putin, monocromatice.
De la descoperirea insulei de catre portughezi a trecut prin mai multi proprietari decat o masina: Olanda, Franta si - pana in 1968 - Marea Britanie. Veti gasi aici populatii de origine indiana, africana, chineza si europeana, de toate religiile: hindusi, musulmani si crestini. Desi limba oficiala e engleza, pe strada se vorbeste creola. La restaurant poti fi servit cu boeuf bourguignon, macaroane, carne cu sos curry sau pui jamaican - toate, dupa cate se pare, "tipice pentru Mauritius". S-ar putea crede ca e focarul perfect pentru un razboi al civilizatiilor. Si totusi, localnicii traiesc intr-o atmosfera relaxata si prietenoasa sau, cel putin, incearca sa nu se calce pe bataturi, iar secretul pare a fi politetea. Locuitorii din Mauritius au invatat cu mult timp in urma sa primeasca in mijlocul lor oaspeti ciudati: insula geme de statui ale exploratorilor portughezi, colonistilor francezi, regilor englezi, si chiar al unui proprietar de plantatie care fusese un sustinator al sclavi