Lideri de partide cu vechime de aproape două decenii în Parlament candidează din nou la alegerile de duminică.
Sunt de 18 ani în parlament, iar gustul puterii, dorinţa de a trage sforile sau interesele financiare i-au determinat să încerce să obţină încă un mandat la alegerile uninominale de duminică. Fiecare partid îşi are oamenii care au semnat statele de plată la Parlament din 1990 încoace, pentru că din Dealul Mitropoliei sau din Casa Poporului au putut pune condiţii şi la centru, şi în teritoriu.
Pe partide, UDMR conduce detaşat în topul veteranilor: 9 candidaţi cu cinci mandate (prezenţi în parlament din 1990) şi 3 cu patru mandate. PSD are 5 „integralişti“ şi 5 candidaţi cu 4 mandate, PDL are un personaj cu 5 mandate (unul incomplet) şi 3 cu 4 legislaturi la activ, iar liberalii au 4 lideri care au adunat câte 4 mandate.
Legile şi dosarele, jucate la ruleta votului
Pentru unii politicieni, parlamentul este locul în care îşi pun amprenta pe legile grele. Astfel, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), senator din 1990 încoace, are un palmares covârşitor: de la ciopârţirea Legii caselor naţionalizate, în 1998, până la modificarea reglementărilor pentru suspendarea preşedintelui, anul trecut. Modelul său este copiat de un alt PSD-ist, Eugen Nicolicea, deputat din 1992, dar care în ultimul mandat „a tăiat“ numeroase legi. Un rol similar, deşi pe alt palier, l-a jucat UDMR-istul Peter Eckstein Kovacs, şi el unul dintre juriştii Senatului încă din 1990.
Dacă unii aleşi vor să schimbe legile, alţii se mulţumesc să numere banii. Exemplul lui Verestoy Attila (UDMR), politicianul de top 300, este ultracunoscut, dar puţină lume l-a remarcat pe Ioan Oltean (PDL) care a acumulat patru mandate, dar şi afaceri cu energie plus închirierea caselor, în timp ce ia bani pentru chirie de la Cameră.
Pentru unii parlame