* Pe 30 noiembrie, la România, te iubesc!, de la ora 18
Ediţia din 30 noiembrie a emisiunii România, te iubesc!, prezentată de Cristian Leonte, dezvăluie poveştile cutremurătoare ale unor mame. După ce poartă în pântece nouă luni un copil şi aşteaptă cu sufletul la gură să-l ţină în braţe, aceste femei constată cu stupoare că bebeluşii au malformaţii grave. Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât unele sunt puse în faţa faptului împlinit, deşi şi-au făcut investigaţii pe toată durata sarcinii.
Mămicile copleşite de durere la gândul că pruncii lor îşi vor petrece restul zilelor într-un scaun cu rotile acuză medicii de superficialitate şi neprofesionalism. De partea cealaltă a baricadei, medicii susţin că nu pot sesiza toate malformaţiile, pentru că aparatura de care dispune sistemul medical este veche şi neperformantă. Victimele nevinovate ale sistemului medical, mai bolnav decât cei pe care ar trebui să-i trateze, sunt copiii care vin pe lume cu malformaţii grave şi care sunt condamnaţi să aibă dizabilităţi.
Cazurile aduse în atenţia telespectatorilor Pro Tv nu sunt, din păcate, izolate. Dimpotrivă, statisticile relevă faptul că anual, în România 15 copii din 1.000 nu ating vârsta de un an. Numărul este cu atât mai îngrijorător cu cât este de 5 ori mai mare decât media din Uniunea Europeană. Copiii care se nasc cu malformaţii, deşi sunt mai mult decât vulnerabili în faţa vieţii, sunt de foarte multe ori abandonaţi în centre de plasament. Părinţii nu fac faţă presiunii psihice pe care o presupune creşterea unui copil cu dizabilităţi şi refuză să se mai intereseze de soarta lor.
Medicii au descoperit că riscurile de a da naştere unor prunci cu malformaţii poate fi redus cu 70%, dacă femeile care vor să devină mame fac tratamente cu acid folic şi vitamina B9. (D.P.)
* Pe 30 noiembrie, la România, te iubesc!, de la ora 18 @