Mierea îngraşă la fel de mult ca zahărul obişnuit, iar îndulcitorii pot fi cancerigeni. Cele mai sănătoase sunt glucidele care se eliberează lent. Sursa: Hepta
Nu vă lăsaţi păcăliţi de sintagma acest produs „nu conţine zahăr“. Aceste alimente conţin un tip de glucide care pot fi mai periculoase decât zaharurile şi care îngraşă aproape la fel de mult.
Nici dacă vă gândiţi să vă menţineţi silueta prin eliminarea din alimentaţie a zahărului obişnuit şi înlocuirea lui cu miere sau cu zahăr brun nu o să aveţi succes. Asta pentru că nivelul de calorii este acelaşi în toate trei: o linguriţă de zahăr are 14 calorii, indiferent de culoarea lui, la fel şi mierea, susţin specialişti citaţi de publicaţia „Forbes“.
Nici îndulcitorii artificiali, precum aspartamul sau zaharina, nu sunt o alegere fericită fiindcă numeroase studii îi incriminează pentru că ar fi cancerigeni. Toate aceste discuţii fac dificilă o alegere sănătoasă în privinţa zahărului.
Există însă nişte reguli generale pe care le puteţi urma pentru a nu avea probleme din cauza tipului de zahăr pe care-l consumaţi.
Ghidul glucidelor
„Zahăr înseamnă zaharoză. Există însă şi alte zaharuri cum sunt fructoza, glucoza (dextroza), mierea naturală sau artificială, lactoza, dar şi sorbitolul sau poliolii. Consumatorii nu trebuie să se lase păcăliţi de sintagma «nu conţine zahăr», asta înseamnă că nu are zaharoză, însă are alte glucide care pot fi mai periculoase. Glucide sunt şi zaharoza, şi fructoza, şi glucoza, şi amidonul“, comentează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
În privinţa caloriilor pe care le conţin glucidele, nu existe diferenţe semnificative şi toate îngraşă la fel. „Zaharul (zaharoza), ca şi fructoza sau glucoza au patru kilocalorii pe gram, mierea (amest