De ce se vorbeste atat de mult despre ea? Chiar poate fi stimulata? Si daca da, ne fereste de boli? Cateva intrebari necesare, la pragul dintre toamna si iarna, cand luam de la capat nesuferitul razboi cu raceala si gripa
Dr. RARES SIMU, medic specialist in imunologie clinica si alergologie
"Spune-mi cum traiesti, ca sa-ti spun cat esti de sanatos"
Imunitatea reprezinta mecanismul de aparare al organismului, atat impotriva agresiunilor din exterior, cat si din interior. Daca acest lucru nu se petrece, atunci pasul urmator trebuie sa fie blocarea si eliminarea elementului agresor, in asa fel incat acesta sa nu produca efecte negative asupra organismului. Un razboi nevazut dar acerb, purtat in intimitatea fiintei noastre, si despre care luam cunostinta, adeseori, prea tarziu. Un motiv important, pentru a ne duce cu el la... doctor.
LA ARME!
- A venit, iarasi, iarna. Ne ameninta, din nou, bolile. E iarasi la moda sistemul imunitar. Ce sa facem pentru a-l intari? Ca sa intelegem ca lumea de ce este asa de important sistemul imunitar, e obligatoriu sa stim ce inseamna. Va rog (cu riscul de a-i plictisi pe cititorii care cunosc problema) sa il prezentati ca la scoala.
- Activitatea sistemului imunitar presupune procese foarte complexe. In primul rand, la contactul cu agresorul, acesta este recunoscut de catre sistemul imun cu ajutorul unor structuri numite antigene. Antigenul descopera orice element diferit de structurile proprii organismului. In momentul in care antigenul intra in contact cu celulele sistemului imun (leucocite), se declanseaza reactia de eliminare a acestuia.
In etapa urmatoare, sistemul imun face diferenta intre antigen si structurile proprii, astfel incat mecanismele de aparare sa fie indreptate doar impotriva antigenului. Prin aceasta diferentiere se impiedica distrugerea tesuturi