Sufleu de branza
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri parmezan ras, 4 linguri unt, 3 linguri faina, 600 ml lapte fierbinte, sare, piper, 1 priza nucsoara, 1 priza piper de Cayenne, 4 oua, 1 albus, 75 g cascaval ras.
Mod de preparare: * Se ia o forma de sufleu (de 1 1/2 l), se infasoara de jur imprejur o hartie de pergament unsa care se leaga cu o sforicica. Se unge forma cu unt si se presara in ea parmezanul ras. Se-ncinge cuptorul la 250gr.. * Se topeste untul, se adauga faina si se prajeste circa 2 minute amestecand intruna. Se ia de pe foc, se incorporeaza laptele fierbinte si se amesteca bine, pana ce se omogenizeaza, dupa care se adauga condimentele. * Se pune compozitia din nou pe foc si se lasa sa fiarba incet, aproximativ 1 minut, amestecand in continuare. Se trage deoparte si se incorporeaza mai intai ouale unul cate unul in crema fierbinte si pe urma cascavalul ras. * Se bate albusul spuma (este tare cand se vede in el taietura unui cutit) si se incorporeaza mai intai doua linguri in sufleu. * Se adauga apoi toata spuma de albus, dar nu se amesteca, ci se incorporeaza ridicand-o usor de jos in sus (altfel cade). Se toarna compozitia in forma si se da imediat la cuptorul incins. * Se reduce temperatura la 225gr.C si se coace 25-30 de minute fara sa se deschida usa. Sufleul creste cam cu 5 cm peste marginea formei si se rumeneste frumos. Se mai lasa - eventual - 5 minute la cuptor ca sa se inchege si in interior, se indeparteaza hartia si se serveste imediat.
Heringi marinati
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 heringi fara oase. Pentru marinata: putin patrunjel tocat, 1 ceapa verde taiata marunt, 4-6 morcovi taiati felii, 12 boabe de coriandru, 4 foi de dafin, 6 linguri ulei de masline, 150 ml vin alb sec, 3 linguri otet (alb), sare, piper negru, 1 priza piper de Cayenne. Pentru garnisit: 4 felii subtiri de portoc