Theodor Stolojan a dat o Hotărâre de Guvern care a permis societăţii Danubiana să-şi treacă în proprietate islazul comunei Popeşti-Leordeni. Danubiana a fost preluată apoi de Gelu Tofan, om de afaceri pentru care Stolojan a lucrat. Vicepreşedintele PD-L a avut de câştigat şi el de pe urma afacerii de 100 de milioane de euro, măcar pentru că a lucrat ulterior ca angajat al fabricii de cauciucuri. Gelu Tofan a pus pe butuci fabrica de anvelope şi produse de cauciuc Danubiana SA, situată la aproximativ 10 kilometri de centrul Bucureştiului, reuşind astfel să dea o mare lovitură imobiliară: 160 de hectare de teren la discreţie. Şi astăzi se găsesc oferte în ziarele bucureştene la un preţ de 250 de euro metrul pătrat pentru parcele din islazul pe care localnicii din Popeşti-Leordeni îşi păşteau vacile cu mulţi ani în urmă. Potrivit afirmaţiilor lui Tofan preluate în presa economică, întreaga afacere cu terenuri i-ar fi adus un profit de 100 de milioane de euro. La baza acestei afaceri a stat Hotărârea de Guvern numărul 834 din 1991, semnată de premierul României de la acea dată, Theodor Stolojan.
RESTITUIRE SAU FURĂCIUNE?
Istoria acestui teren începe la 1911. Atunci, sătenii din Popeşti-Leordeni, reprezentaţi de primarul Ion Pavel, au cumpărat de la Casa Rurală – proprietara moşiei Leordeni, un teren de 109 hectare. Timp de 12 ani au plătit oamenii pentru a avea o păşune unde să-şi pască vitele, sperând să o stăpânească “pe veci”. Dar, peste ani, în cadrul procesului de naţionalizare, autorităţile comuniste au decis transferarea terenului respectiv în administrarea unei societăţi agro-industriale.
Mai apoi, o parte din suprafaţă avea să intre în administrarea Uzinei de Anvelope Popeşti-Leordeni, redenumită Danubiana. Doar 80 de hectare din fosta moşie Leordeni au intrat în folosinţa uzinei, dar trebuie menţionat că terenul era înconjurat şi de al