Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", impreuna cu partenerii sai, Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Copacul de Hartie, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA au prezentat, in urma cu doua saptamani, rezultatele evaluarii intitulate "Votul Verde".
Conform rezultatelor, ne confruntam cu o realitate trista: "Nici un parlamentar din Camera Deputatilor nu este 100% ecologist". Principalul obiectiv al ONG-urilor amintite a fost sa evalueze membrii Parlamentului in functie de sustinerea pe care au acordat-o sau nu proiectelor de lege cu impact asupra mediului (detalii pe www.votulverde. ro).
PSD in frunte, PDL in coada "verzilor"
Pentru a evalua votul "verde" al partidelor, s-au depus eforturi intense din partea organizatiilor neguvernamentale, criteriile prestabilite au fost aplicate cu greu, din cauza absenteismului cvasi-generalizat ce s-a manifestat si in domeniul legilor cu impact asupra mediului. In aceste conditii, daca ne referim numai la partide, s-a constatat ca grupul parlamentar "cel mai verde" este cel al PSD, cu un scor mediu de doar 47% cazuri, in care acest partid a votat "verde", adica in favoarea legilor de protectie a mediului. Este urmat de grupul parlamentar UDMR (43,9% voturi verzi), PNL (42,9% voturi verzi), PRM (40,3% voturi verzi), PC (38,4% voturi verzi) si PDL (33,8% voturi in favoarea legilor mediului). Cu alte cuvinte, nu exista in Parlamentul Romaniei nici macar 50% dintre deputati care sa fie interesati cat de cat de ecologie - un procentaj rusinos pe plan european. Surprinzator este ca PSD se afla in frunte, dar locul ultim ocupat de PDL nu surprinde pe nimeni, dupa cum am scris de nenumarate ori in revista noastra. Uluitor, dar au fost depistati deputati care au 0,0% voturi in favoarea legilor mediului! Iata numele lor: Haszma