Florina Cercel arată, într-un one-woman-show pe scena Naţionalului, ravagiile pe care le lasă, în viaţa unei femei, pasiunea împletită cu ura.
" Cu uitarea hrănim timpul, cu ea hrănim moartea... Lucrul de neuitat e o bucată de viitor care îmblânzeşte, dragii mei, căderea noastră în beznă! ", spune slujnica Zerline, prin vocea Florinei Cercel, în finalul spectacolului „Camerista“, care a avut premiera joi, la sala Atelier a Teatrului Naţional. Spectacolul, un one-woman-show dedicat actriţei Florina Cercel, este montat de Dan Stoica, de asemenea dramaturg al spectacolului. El a adaptat pentru scenă capitolul „Povestirea cameristei Zerline“ din romanul „Nevinovaţii“, al lui Hermann Broch (1886-1951), prozator, poet şi eseist austriac de origine evreiască.
Spectacolul a avut iniţial premiera la Galaţi la începutul lui octombrie şi a fost preluat ulterior de Teatrul Naţional. Următoarele reprezentaţii vor fi pe 11 decembrie la Bucureşti, şi pe 21 decembrie la Galaţi, unde actriţa Florina Cercel a şi debutat în stagiunea 1964-1965.
Melancolie printre draperii
O slujnică în vârstă îşi reaminteşte de cea mai pasionantă poveste de dragoste din tinereţea ei, despre cum i-a „suflat“ stăpânei sale amantul, deşi toată viaţa l-a iubit cu pasiune pe un altul, pe stăpânul ei, baronul. „E o poveste cu adevărat senzaţională, m-am îndrăgostit de ea din primul moment“, mărturiseşte Florina Cercel.
Spectacolul, de o poezie aparte, care are „ceva nespus de melancolic prins între scama cuvintelor“, după cum spune traducătorul, se joacă printre flashuri de amintiri şi de lumini răsfirate printre draperii fine de mătase, transparente, imaginate de scenografa Gabriela Bondărescu-Catargiu. Camerista Zerline a mai fost interpretată cu un succes imens, începând din 1986, de peste 300 de ori, de actriţa Jeanne Moreau, în Franţa. @N_