Afinele rosii, numite si merisoare, sunt fructe cu doua insusiri benefice majore pentru sanatatea omului, anume:
1. previn infectiile in organism
2. protejeaza organismul de bolile cronice, in primul rand de cele cardiovasculare, prin cel mai mare continut de antioxidanti dintre toate fructele comune.
Afinul rosu (merisorul) este un arbust stufos de 10-30 cm inaltime, care creste la altitudini mari, in pajisti si luminisuri. La noi in tara se gaseste pe tot lantul carpatic, dar mai mult in Muntii Apuseni.
Locuitorii din zonele bogate in afine rosii isi tratau inca din vechime o serie de boli, in special cele ale tractului urinar, consumand aceste fructe. Faptul a atras atentia oamenilor de stiinta, care au initiat ample programe de cercetare asupra afinelor rosii. Rezultatele n-au intarziat sa apara. Chiar daca primele rezultate ale cercetarilor au confirmat proprietatile antiinfectioase, remarcate cu sute de ani in urma de catre populatiile locale din satele Muntilor Apuseni. Investitiile recente, orientate in primul rand spre infectiile tractului urinar, arata ca afinele rosii impiedica atasarea bacteriilor patogene, de exemplu E.coli, la peretii acestuia, prevenind astfel imbolnavirea. Mai mult, au fost identificate principiile active responsabile pentru aceasta importanta proprietate, anume, asa-numitele proantocianide, ce fac parte dintr-o clasa mare de substante naturale, aceea a flavonoidelor. Prin eficienta lor deosebita, proantocianidele din afinele rosii arata aceeasi insusire de impiedicare a fixarii la mucoasa diferitelor organe si fata de alte bacterii. Experimente in acest sens au demonstrat ca ele actioneaza pozitiv atat fata de Helicobacter pylori, responsabila pentru ulcerul gastric, cat si fata de Streptococcus mutans, responsabila majora pentru cariile dentare, constatandu-se ca o simpla clatire a gurii cu suc de afine ro