Se prefigurează o reţea superioară internetului, în sensul în care ea va permite unui utilizator să se folosească de toate capacităţile calculatoarelor înscrise în această reţea. Pentru mulţi, internetul a devenit un standard maximal atunci când vine vorba de a pune în comun resurse şi informaţii din toate colţurile lumii. Dar asta nu e totul atunci când vine vorba de reţele de computere. Unul dintre proiectele de viitor este acela care implică resursele unui calculator şi atunci când el nu este folosit de posesor.
Este vorba de World Wide Grid, un concept aflat acum în stadiul în care World Wide Web-ul era spre sfârşitul anilor ’80, adică un proiect conturat în special în mediul academic şi ştiinţific. Grid-ul este o hiperreţea în care calculatoarele îşi pun în comun puterea de procesare, capacitatea de stocare şi, în general, toate caracteristicile de care dispun. Simplist vorbind, este ca şi când un singur calculator beneficiează de performanţele cumulate ale tuturor sistemelor de calcul înscrise în reţea. În prezent există mai multe astfel de reţele concepute pentru a servi diverse scopuri ştiinţifice sau educaţionale.
MODELE
Una dintre cele mai ample infrastructuri multidisciplinare de tip “grid” poartă numele de EGEE (Enabling Grids for E-Science), în care sunt implicate peste 140 de instituţii, având locaţii în peste 50 de state. Circa 10.000 de utilizatori au prin intermediul EGEE acces la puterea de procesare a 80.000 de procesoare.
De o recentă popularizare s-a bucurat o altă reţea de acest tip, WorldWide LHC Computing Grid, care va fi folosită pentru procesarea uriaşului volum de date rezultate în urma experimentului realizat de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară). 140 de centre de calculatoare, cumulând circa 100.000 de procesoare, sunt pregătite pentru a lucra împreună la procesarea celor 15 milioane de