Criza economica pe care o traverseaza intreaga lume a adus in prin plan diferite gesturi personale de sacrificiu: in propriul interes, pentru salvarea unor companii sau chiar pentru a da o mana de ajutor tarii in care te-ai nascut si traiesti.
Tot mai multi angajati sunt informati ca, pe termen nelimitat le-au fost "inghetate" salariile, ca anul asta nu mai vine prima de Craciun sau ca au fost "taiate" sporurile si beneficiile de care se bucurau pana acum. Accepta, pentru ca este o alternativa rezonabila la pierderea locului de munca.
In unele companii, angajatii chiar negociaza cu firmele pentru care lucreaza sa li se reduca salariile, ca sa nu fie disponibilizati. Este o politica uzuala in Occident, asa numitul "salary sacrifice", prin care angajatii accepta o reducere temporara a salariilor cu un anumit procent (in general cu 15-20%), pentru a-si pastra locurile de munca.
La nivelul Comisiei Europene s-a propus si se discuta chiar introducerea saptamanii de lucru de sase zile, ceea ce ar presupune un sacrificiu generalizat, desi e discutabil daca asta va ajuta cu ceva companiile, care in aceasta perioada fac disponibilizari masive de personal din lipsa de comenzi.
Si sefii de companii au anuntat gesturi de "sacrificiu" personal, pentru a ajuta compania pe care o conduc sa treaca de perioada de criza. "Sunt pregatit sa particip la sacrificiu", a declarat seful General Motors, Rick Wagoner, cand a anuntat ca va accepta injumatatirea salarului sau anual, ca un efort pentru redresarea companiei sale aflata in dificultate.
Robert Nardelli, CEO-ul Chrysler a anuntat chiar ca este pregatit sa accepte un salariu anual de 1 dolar. Am putea sa spunem ca gesturile lor nu sunt doar "simbolice" avand in vedere ca fiecare dintre acestia au salarii anuale de zeci de milioane de dolari. Dar nici nu e cazul sa le plangem