Circa 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot sint asteptati, duminica, la urne pentru a-si alege parlamentarii. Alegatorii pot sa isi exercite acest drept pe baza cartii de identitate, numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea de domiciliu. In judetul Braila, 314.488 de braileni cu drept de vot ar trebui sa se prezinte la urne. Cei care vor decide sa iasa din casa duminica pentru a se duce la vot, nu vor putea sa foloseasca nici la aceste alegeri parlamentare cartile de alegator, Guvernul hotarind printr-o ordonanta de urgenta ca acestea vor putea fi utilizate incepind cu alegerile parlamentare din anul 2012.
Drept garantat prin Constitutie - limitat printr-o lege
Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cetatenii romani au drept de vot de la virsta de 18 ani, daca aceasta virsta a fost implinita pina in ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotarire judecatoreasca definitiva. Alegerile parlamentare in Romania se desfasoara cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret si liber exprimat al votului. Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. Fiecare alegator isi va exprima votul personal, exercitarea votului in numele altei persoane fiind interzisa. De asemenea, votul exercitat este secret si orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis.
Legea mentioneaza ca participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamint al acestora. Din nefericire insa, Legea nr. 35/2008 a Votului Uninominal limiteaza toate aceste drepturi de mai sus, deoarece stipuleaza ca cetatenii nu pot vota d