Cel mai recent proiect inovator pe scena teatrului românesc are drept susţinători pe una dintre cele mai apreciate actriţe din România, Maia Morgenstern. În urcă cu câteva luni a loc avanpremiera unui teatru în limba engleză, care s-a bucurat de un real succes, în rândul tinerilor spectatori şi artişti deopotrivă. “Poate s-a mai încercat în România teatru în limba engleză. Este o iniţiativă curajoasă, pentru a deschide drumul, mintea şi imaginaţia. De foarte multe ori, bariera de limbă ne împiedică să luăm astfel de iniţiative. Şi acest lucru impune în mintea noastră un soi de prejudecată. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le cunoaştem. De aceea, se cuvine să deschidem o uşă, o fereastră şi să explorăm, să renunţăm la prejudecăţi şi complexe!”, încurajează Maia Morgenstern.
Prima piesă jucată în cadrul teatrului de limba engleză a fost “Colombo Calling” şi s-a desfăşurat ca un spectacol-lectură. Acest concept de spectacol-lectură este des întâlnit în Anglia şi SUA. În principiu, în timp ce piesa este jucată în faţa publicului actorii pot sta şi cu textele în mână. Nu sunt obligatorii costumele, decorurile, nici scena nu trebuie să fie cea tradiţională. De multe ori, din lipsa banilor actorii joacă din plăcere, fără a le fi plătite reprezentaţiile.
“Un spectacol-lectură este cea mai rezonabilă soluţie dacă vrei ca piesa să fie făcută”, a mai precizat Cristina Bejan. Primul eveniment de acest fel din România, ca o piesă-test în faţa publicului bucureştean, a avut loc în primăvara acestui an, la Teatrul Foarte Mic, reluat ulterior, în luna iunie.
"Există un interes foarte mare pentru un teatru în limba engleză"
În opinia unuia dintre promotorii proiectului, Cristina Bejan, autoarea piesei, “în perioada de repetiţie, vorbind cu Alex Mihail, regizorul nostru, şi cu actorii din trupă, am aflat că aici, în