Nici n-au iesit bine institutele de sondare a opiniei publice cu exit-poll-urile, ca au si inceput sa fie facute calcule.
Dupa ce, din primele discursuri ale liderilor politici se intelegea ca toata lumea a castigat alegerile, matematica posibilelor formule de guvernare s-a impotmolit in cateva necunoscute. Sa le luam pe rand:
Alianta PSD+PC si PNL Dupa procentele obtinute, ar fi cea mai plauzibila versiune. Impreuna, cele doua partide depasesc jumatate din puterea de vot a Parlamentului.
Nu cu mult, dar cu eternul partid de la guvernare, UDMR-ul, lucrurile ar putea deveni simple. Mai mult, inca de duminica la pranz circulau zvonuri potrivit carora Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana vor anunta o alianta dupa alegeri.
Toate bune si frumoase, in afara unui singur lucru. Cel mai important factor de decizie in numirea premierului, Traian Basescu a spus de nenumarate ori ca Mircea Geoana nu va fi premier. Si probabil ca nici Calin Popescu Tariceanu n-ar mai fi privit cu ochi buni inca patru ani la Palatul Victoria.
Alianta PSD+PD-L
Matematica ar da ceva sanse de castig acestei aliante, politica insa ba. Pe de-o parte, Traian Basescu nu ar accepta niciodata un guvern cu un PSD inca nereformat, apoi acelasi Traian Basescu iar nu l-ar accepta pe Mircea Geoana premier.
In plus, nici lui Ion Iliescu nu i-ar surade alianta cu PD-L, presedintele de onoare al PSD afirmand ca mai degraba ar face o alianta cu PNL decat cu partidul de suflet al presedintelui.
Alianta PD-L+PNL+UDMR
Nu degeaba o fi zis Emil Boc in discursul dupa anuntarea rezultatelor partiale ca "dreapta a castigat". Compatibila din punct de vedere al politicii, o alianta curata de dreapta cu UDMR cu tot ar avea de luptat cu persona non grata din ambele partide.
PNL, increzator in procentul bu