In Bruxelles, vremea este foarte rece si ploioasa, descurajanta daca vrei sa iesi din casa, mai ales intr-o zi de duminica. Si totusi, romanii au venit la vot inca de dimineata. De ce? Sa-si faca datoria de cetateni, sa bifeze si votul intr-o ultima zi de week-end in care au alt program si nu vor sa si-l perturbe din aceasta cauza.
In Belgia sunt patru sectii de vot pentru o comunitate aproximata de Ministerul de Interne belgian la 30-35.000 de persoane, doua in Bruxelles, la ambasada, una in Anvers si una in Liege.
La cele doua sectii din capitala au fost trimise 9.500 de buletine de vot pentru Camera Deputatilor si tot atatea pentru Senat, desi estimarile prezentei la vor sunt mult mai mici. La referendumul pentru suspendarea presedintelui, ocazie de iesit la urne din ultimii ani care a suscitat cel mai mare interes al romanilor din Belgia si multa patima au fost oricum doar 2.300 de votanti in bruxelles si vreo 3.000 in intreaga Belgie. Prin comparatie, la algerile europene prezenta a fost sub 700 de persoane.
De ce voteaza romanii?
"Venim sa ne facem datoria", spune unul dintre ei, care sta de 9 ani in Belgia si care a venit de fiecare data cand a fost chemat la urne. Il intereseaza mai putin aspectele politice ale discursurilor politicienilor romani, il intereseaza ce promit ei ca vor face pentru economie.
O tanara sub 30 de ani spune ca a preferat sa mearga devreme la vot pentru a avea liber restul zilei de duminica. De fapt, crede ea, reprezentantii minoritatilor sunt constiinciosi si fac ca ea, spune Andreea care se declara unguroaica. Comunitatea ei asa face intotdeauna si intotdeauna merge la vot. "Probabil ca exista mai multa disciplina in randul minoritatilor", spune ea.
"Votam sa le fie mai bine alor nostri de-acasa sau sa fie mai bine cand ne vom intoarce", spune o femeie la 40 de ani, care