Primul roman care a stampilat buletinul de vot la sectia 54 de votare din Londra se numeste Andrei si a votat, de ziua Sfantului Andrei, la sediul Institutului Cultural Roman in jurul orei 7:20. Duminica, pana in jurul orei 17:30, au votat in jur de 150 de persoane. Multi dintre romanii care au venit la urne au plecat fara sa-si exercite optiunea, din cauza lipsei documentatiei care sa le ateste resedinta.
"N-au fost multi participanti, poate si datorita conditiilor meteo, dar speram sa vina din ce in ce mai multi. Au fost alocate 2.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si 2000 pentru Senat. Nu au fost incidente notabile, in afara faptului ca unii nu au putut vota din pacate, din cauza lipsei documentatiei necesare", a declarat presedinta biroului electoral al sectiei de votare 54 de la Londra, Anca Babes.
La acest birou electoral a votat si Johnatan Eyal, specialist in Studii de Securitate Internationala la Royal United Security Institute (RUSI) si analistul preferat al mass-media britanice pe problemele existente in Europa de Est.
Johnatan Eyal: Am venit la vot ca si cetatean roman si cu datoria de cetatean roman. Am doua dubii: primul este legat de nivelul de participare al populatiei. Cred ca este foarte ingrijorator faptul ca, dupa prabusirea comunismului, cu fiecare alegere care a avut loc, participarea devine din ce in ce mai mica.
CB: Cum vedeti sistemul de vot uninominal?
Johnatan Eyal: Referitor la sistemul electoral, si la impactul participarii reduse la rezultatul final: paradoxal, faptul ca un numar mai mic va lua parte la vot poate sa duca la rezultate neasteptate. Schimbarea sistemului de vot este foarte acceptabila si un experiment interesant, care, de fapt, este sistemul existent in Marea Britanie in ultimii 200 de ani. Numai ca ma intreb care va fi impactul asupra disciplinelor partidelor in parlam