Evolutia acestui scrutin nu ne-a rezervat deocamdata nicio surpriza: prezenta la vot este mica, mult mai mica decat in urma cu 4 ani.
Pana la ora 14, votasera 19,84% dintre alegatori. In mediul urban prezenta este putin peste 18 %, iar in mediul rural 22%. In Bucuresti prezenta la ora 14 era 15,85%.
Asadar, dupa cum era de asteptat, cuvantul de ordine este apatie, mai ales in zona urbana si mai ales in randul electoratului cu studii medii si superioare. In traducere, clasa de mjloc nu se grabeste la urne, spre care s-au incolonat insa, disciplinati, pensionarii, alegatorii din mediul rural si cei cu cu studii minime. Bucurestiul este sub media pe tara.
Daca orele dupa-amiezii si ale serii nu schimba aceste procente, clasa de mijloc va fi guvernata 4 ani de zile de alesii pensionarilor si ai asistatilor social. Pentru ca asta uita absentii care-si sfideaza propriul drept de vot: validarea alegerilor de astazi nu depinde in niciun fel de prezenta la vot.
Scrutinul este validat si daca se prezinta doar trei alegatori, iar Romania va fi condusa de alesii celor trei. Puterea Parlamentului si a guvernului nu este proportionala cu prezenta la vot. Deputatii, senatorii si ministrii au exact aceleasi prerogative indiferent daca la alegeri se prezinta 10% sau 80% din alegatori. Nu puterea are de suferit, ci reprezentarea la putere.
Culmea este ca exact cei care acum cred ca fac un mare act de fronda absentand de la vot, clasa de mijloc adica, au cele mai mari motive sa se teama de viitor, sa fie atenti la ce decizii vor fi luate pentru ca ei au creditele cele mai multe si mai mari, ei au afaceri de mai mica sau mai mare anvergura, ei traiesc de pe urma economiei reale si nu sunt asistati in diferite forme de stat.
Pe de alta parte, partidele culeg acum ce au semanat, in avantajul sau dezavatajul lor. Culeg