E, deja, ora 15.45. Sediile partidelor şi redacţiile încep să calculeze. Se va repeta scenariul din 2004, cu PSD în top dar guvern făcut de locurile 2 şi 3? Sursa: Zoltan Lorencz
Ultimele estimări la care am avut acces sunt cele care ţin cont de voturile exprimate până la ora 12.00. Cifrele pot da deja nişte răspunsuri referitoare la ceea ce vom avea de mâine încolo. Previzibil, startul a aparţinut PSD, partidul al cărui bazin electoral se află preponderent în mediul rural, în judeţele cu cea mai mare prezenţă de vot în prima jumătate a zilei şi în segementul de vârstă „peste 61 de ani”, deci „devreme la vot”.
Cu siguranţă, pesediştii au ştiut să folosească foarte bine aceste informaţii şi şi-au mobilizat „exemplar” electoratul. Dacă alegerile s-ar fi încheiat la prânz, partidul condus de Mircea Geoană ar fi cules 40% din voturi şi nimeni n-ar fi putut contesta revenirea socialiştilor la putere în România.
Pe locul al doilea, PDL avea, la prânz, 29% din voturi. Se spune că alegătorii partidului lui Băsescu erau la schi. Probabil că nu toţi şi probabil că, până la închiderea urnelor, mulţi dintre schiori se vor întoarce acasă ca să voteze. Iată că lideri importanţi ai pedeliştilor n-au reuşit să-şi mobilizeze oamenii; printre codaşi se află Liviu Negoiţă, liderul suprem din sectorul 3 al Bucureştiului, sector aflat la coada clasamentului la capitolul prezenţă la vot.
Una peste alta, era previzbil ca PSD să plece din puşcă şi ca PDL să recupereze pe parcurs. Tendinţa e vizbilă şi în cifre. Estimările de la ora 10.00 dădeau 41% pentru PSD şi 28% pentru PDL, iar la ora 14.00 PSD scăzuse la 40% în vreme ce PDL urcase la 29%. La închiderea urnelor, PSD va ajunge undeva pe la 36-37% din voturi şi PDL la 32-33%.
Cât despre PNL, liberalii se aflau, la prânz, cam acolo unde îi plasau sondajele, în jur de 19% şi