Dragostea dureaza trei ani? Sau dragostea dureaza o viata? Am putea afla raspunsul la intrebare vazand ce se intampla in creierul unui indragostit? Un studiu recent de neuroimagistica functionala si-a propus exact acest lucru. Sa studieze creierul unor perechi de indragostiti de cursa lunga. Rezultatul - "urmele" dragostei in creier sunt aceleasi, indiferent de trecerea timpului.
Cum arata „creierul indragostit”?
Studiul a folosit imagistica de rezonanta magnetica functionala pentru a studia creierul unor persoane care declara ca sunt inca indragostite de partenerul de viata. Subiectii au fost persoane din cupluri stabile, avand mai mult de 10 ani de viata in comun. Ce au studiat cercetatorii a fost cum raspunde creierul atunci cand subiectul vede imaginea partenerului, in comparatie cu imaginile unor alte persoane, familiare sau necunoscute.
Rezultatele au fost extrem de interesante. Imaginea partenerului pare sa activeze o regiune din creier din zona ganglionilor bazali (foto). Este o regiune despre care se stia pana acum ca este asociata cu procesarea recompensei. Ce este insa neobisnuit sau graitor in acest lucru? Ei bine, un studiu anterior, al acelorasi autori, aratase ca aceleasi regiuni se activeaza in cazul unor persoane care declara ca tocmai s-au indragostit nebuneste de cineva. Cu alte cuvinte, "urmele" dragostei in creier sunt aceleasi, indiferent de trecerea timpului.
L-am intrebat pe Andrei Miu, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes Bolyai din Cluj, cum se explica aceste rezultate:
„Aceste date sugereaza ca atractia, una din componentele dragostei decelate neurobiologic, se bazeaza pe activitatea acelorasi sisteme cerebrale care semnalizeaza recompensele (de exemplu, mancarea, atunci cand ne este foame) si pe care se bazeaza motivatia. Acelasi studiu din 2005 aratase, tot cu ajuto