Cetatenii romani care au viza de resedinta intr-un oras din Romania nu pot vota in colegiul in care locuiesc, ci trebuie sa se deplaseze la adresa unde au domiciliu. In schimb, regula nu se aplica cetatenilor romani din strainatate, care pot vota doar cu pasaportul chiar daca au resedinta in Spania sau Italia, de exemplu, dar si-au pastrat domiciliul in Romania. Teoretic, n-ar trebui sa exista o diferenta intre un cetatean cu viza de resedinta la Madrid si unul cu resedinta la Bucuresti. Practic, primul poate vota la Madrid, dar al doilea nu poate vota la Bucuresti sau oriunde in Romania.
Diferenta pe care noul sistem de vot uninominal, valabil in 2008, o face intre cele doua tipuri de cetateni este complet aberanta, cel putin in cazul cetatenilor romani care au resedinta intr-o tara din interiorul Uniunii Europene.
De exemplu, un cetatean cu domiciliul in Cluj, dar care are viza de resedinta in Bucuresti nu poate vota in colegiul unde locuieste efectiv, ci trebuie sa bata drumul pana la Cluj. Este cazul tuturor studentilor, cam 700 de mii la numar, muncitorilor sezonieri etc. Ei nu mai pot vota pe liste suplimentare, ci trebuie sa se intoarca acasa ca sa poata vota. Pe langa ei, sunt oameni de afaceri, familii cu mai multe proprietati care si aleg sa locuiasca in alt loc decat adresa de domiciliu inscrisa pe buletin.
Practic, toti cei care in ultimii ani s-au mutat dintr-o localitate in alta dar si-au pastrat pe buletin vechea adresa nu vor putea vota ca in anii trecuti pe listele suplimentare, pentru ca noul sistem de vot exclude aceasta posibilitate. Tuturor, votul le este conditionat de o deplasare. Sunt obligati sa o faca daca vor sa-si exercite un drept constitutional.
Regula nu se aplica insa celor cateva milioane de cetateni romani aflati in strainatate, care pot vota in baza pasaportului si in baza unui document