Votul uninominal este un sistem electoral nou care va fi introdus pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor, începând cu alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie. Românii au fost întrebaţi dacă doresc să îşi voteze în acest fel parlamentarii şi au răspuns „da”, l-a referendumul din 25 noiembrie 2007.
Totuşi, legea votului uninominal, aşa cum a fost ea aprobată de Parlament, nu impune un sistem de „vot uninominal pur”. Astfel, o parte dintre candidaţi vor fi aleşi în acest sistem, iar alţii vor fi desemnaţi după ce Biroul Electoral Central va strânge la nivel central voturile pentru partide.
Ceea ce trebuie reţinut este că, dacă aţi votat un candidat care nu a fost ales parlamentar, votul pe care dumneavoastră l-aţi dat nu este total pierdut. Dacă acel candidat era membru al unui partid politic, votul dumneavoastră se duce la nivel central şi va fi numărat pentru cea de a doua rundă în care se atribuie mandate.
Ce însemnă colegiu uninominal?
Judeţele, sectoarele din România, dar şi diaspora, au fost împărţite în colegii uninominale. Acestea sunt de două feluri: colegii uninominale pentru Camera Deputaţi şi pentru Senat.
Într-un colegiu uninominal se alege un singur deputat sau senator. Pentru că un senator este ales cu mai multe voturi decât un deputat, un colegiu pentru Senat va îngloba mai multe colegii pentru Cameră.
Un alegător va aparţine deci de colegii diferite pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat.
Fiecare partid poate propune un singur candidat pentru un colegiu, fie el pentru Cameră sau pentru Senat. Când va ajunge la urne alegătorul va primi două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi altul pentru Senat.
Circumscripţia 43, pentru românii din diasporă
Circumscripţia electorală numărul 43 este c