Da, a fost o campanie anosta, neconvingatoare si, poate, cea mai violenta din ultimii 18 ani.
Da, cei mai multi dintre candidatii propusi sunt foarte slabi, daca nu chiar caraghiosi sau compromisi.
Da, nu este un vot uninominal autentic, ci un mutant ale carui defecte aberante le vom vedea in intreaga lor spendoare abia dupa scrutin.
Da, clasa de mijloc nu are aproape decat motive pentru un vot negativ, de teama cresterii impozitelor, si prea putine pentru un vot pozitiv.
Da, marile teme au fost evitate pentru a face loc unor subiecte sterile, daca nu chiar stupide.
Si totusi absentii de astazi au mai putina dreptate ca niciodata din cateva motive.
Asa intr-un picior cum e, este totusi primul vot uninominal pentru Parlament din istoria recenta a Romaniei. Este prima confruntare directa, dintre viitorul deputat sau senator si alegator. Este un prim pas catre o reforma politica, pas care trebuie facut si de o parte si de alta a urnei.
Acest inceput va atrage si un alt inceput extrem de important - o prima selectie in partide in functie de rezultatele candidatilor. Votul de astazi nu trebuie sa fie neaparat unul de creditare, ci poate si unul de discreditare pentru ca un scor prost pentru unele figuri care au maculat viata politica a Romaniei in legislaturile anterioare poate reprezenta inceputul sfarsitului pentru aceste cariere politice.
Cum se va redesena harta influentelor in partide depinde enorm de votul de azi.
De multe ori aceste personaje compromise au contracandidati anonimi care, cine stie, poate merita o sansa si pot reprezenta o sansa pentru politica romaneasca.
Dupa cum pentru prima data exista si votul alb. Cel care este nemultumit de toti candidatii de pe buletinul de vot are posibilitatea de a introduce buletinul nestampilat in urma. V