Dobânda la creditele ipotecare în euro este acum, în medie, cu 3% mai mare decât în octombrie
Diferenţele dintre dobânzile de atunci şi cele de acum doi ani erau în luna octombrie de până la 10%
Cei care aveau împrumuturi de acum câţiva ani, luate la dobânzi mari, puteau merge până nu demult la bănci să facă refinanţare. Aproape în fiecare caz clienţii puteau obţine dobânzi mult mai bune, cu până la 9-10% mai mici decât cele din contractul iniţial, ceea ce ducea la scăderea sensibilă a ratelor sau la posibilitatea de a mai lua nişte bani în plus de la bănci. Aprecierea dobânzilor din ultima perioadă însă a transformat refinanţarea într-un produs, de cele mai multe ori, neprofitabil.
“Avem clienţi care vin la noi şi ar vrea să facă o refinanţare. După ce se uită la dobânzi însă şi facem calculele îşi dau seama că nu pot obţine niciun avantaj, ba chiar din contra. Până acum câteva luni refinanţarea era o soluţie bună”, ne-a declarat Cristian Alecu, director de vânzări CreditZone. Până nu demult, refinanţarea era o metodă utilă de reducere a ratelor lunare prin acoperirea vechiului credit cu unul nou, la dobânzi mai bune, care prelungea practic perioada de rambursare, scăzând astfel valoarea ratelor care trebuiau plătite.
Cele mai afectate sunt creditele ipotecare
Cele mai mari diferenţe se observă la creditele ipotecare, afectate şi de noile reglementări de creditare impuse de Banca Naţională a României băncilor de pe piaţa locală. De exemplu, în septembrie un credit ipotecar în valoare de 100.000 de euro, pe 30 de ani, putea fi luat la o dobândă de 9,62%, ceea ce ducea la o rată lunară de 860 de euro şi un total de plată la finalul creditului de circa 310.000 de euro. Acum însă, acelaşi credit, de la aceeaşi bancă, poate fi luat la o dobândă de 12,95%, adică o rată lunară de peste 1.100 de euro şi un total plătit băncii de puţ