Românii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a-şi alege senatorii şi deputaţii prin vot uninominal. Noul sistem electoral aduce modificări majore în sistemul politic românesc: pentru prima dată după Revoluţie, alegătorii vor vota persoane nu liste. După validarea alegerilor, în urma consultărilor cu partidele, preşedintele va desemna un premier care să poată întruni votul parlamentului. EVZ face o estimare a problemelor pe care le va avea de înfruntat viitorul şef al executivului, care va fi numit în plină criză economică. Viitorul prim-ministru ar putea avea viaţă grea la Palatul Victoria. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Horia Calaceanu
1 /.
În primul rând, va începe anul fără un buget aprobat de parlament. Mai mult, proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale trebuie reactualizate şi adaptate la situaţia de criză, dar şi la programul de guvernare, adică „la promisiunile din campania electorală“.
Totodată, pe lângă faptul că va fi obligat să identifice surse de finanţare pentru majoritatea sectoarelor economice, cel care va conduce guvernul trebuie să dea dovadă de diplomaţie în negocierile cu sindicatele. În primul rând, este vorba despre majorarea salariului minim de la 540 de lei la 600 de lei, aşa cum au convenit liderii confederaţiilor sindicale cu membrii cabinetului Tăriceanu. În prezent, nivelul câştigului minim reglementat ne poziţionează pe penultimul loc din Europa, potrivit Eurostat. În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, stăm cel mai prost dintre statele membre.
Dar astea sunt probleme minore faţă de ceea ce se estimează pentru anul viitor. Criza financiară internaţională pune stăpânire tot mai mult pe România, multe companii şi firme au recurs deja la planuri extreme şi reduceri de cheltuieli, care au dus la concedieri, oprirea temporară a activităţii sau chiar închiderea permanentă.
@N_P