Guvernul britanic a devenit acţionarul majoritar al grupului bancar după ce a achiziţionat 58% din acţiuni cu 15 miliarde de lire sterline. Mutarea nu a surprins piaţa întrucât preţul la care au fost oferite acţiunile era cu 10 pence peste cotaţia la care acestea se tranzacţionau la bursă. Royal Bank of Scotland este una dintre multele bănci puternic afectate de criza creditelor cu grad ridicat de risc (subprime) din SUA şi până nu de mult era una dintre cele mai mari bănci din Europa.
Pierderile cauzate de gradul mare de expunere la piaţa americană a creditelor subprime şi achiziţia activelor băncii olandeze ABN AMRO de anul trecut au dezechilibrat însă bilanţul contabil al RBS şi au dus la deprecierea acţiunilor sale.
Royal Bank of Scotland şi-a pierdut, numai în 2008, 85% din valoarea de piaţă şi ar putea ieşi în pierdere la finele anului, pentru prima dată în decurs de 40 de ani.
Până în prezent, pierderile raportate deja de bancă pe fondul crizei subprime depăşesc 7 miliarde de lire sterline şi probabil că activele sale se vor deprecia şi mai mult în ultimul trimestru, a spus directorul executiv al RBS, Stephen Hester, citat de Bloomberg.
Plafon la prime şi salarii
Oferta de acţiuni de la finele săptămânii trecute face parte din planul Guvernului Gordon Brown de salvare a sistemului financiar din Marea Britanie. Pentru recapitalizarea susţinută de stat, băncile RBS, Lloyds TSB Group şi HBOS vor vinde acţiuni în valoare de 37 miliarde de lire sterline.
Deşi acţionarii RBS au votat pentru acceptarea banilor de la Guvern, cei mai mulţi nu s-au îngrămădit vineri să cumpere acţiunile oferite la un preţ de 65,5 pence, cu 10 pence peste cotaţia acţiunilor la încheierea şedinţei de tranzacţionare de joia trecută.
RBS va primi alte 5 miliarde de lire sterline din bani publ