Absenteismul local, numarul mare de romani plecati in strainatate si interzicerea votului pe liste suplimentare (nu s-a putut vota decat in colegiul in care alegatorul isi are domiciliul) sunt datele care au influentat acest scrutin diferit de toate celelalte prin faptul ca, pentru candidatii care obtinut mai mult de 50% din voturile celor care au votat intr-un colegiu, mandatul este atribuit uninominal. Rezultatul va fi cunoscut in urmatoarele zile, dupa ce Biroul Electoral Central va stabili care dintre partide au depasit pragul electoral de 5% astfel incat voturile sa poata fi impartite acestora.
Prezenta la vot a fost una dintre cele mai slabe din istoria alegerilor. La ora 14.00 prezenta la vot era de 19,8%, fata de 27,1% in alegerile din 2000 sau 27,5% in 2000. O prezenta mai slaba, la aceeasi ora, s-a inregistrat la alegerile europarlamentare de la finele lui 2007, cand la vot se prezentasera 13% dintre cei cu drept de vot.
Noul Parlament ales in urma scrutinului de ieri va avea 137 de senatori si 334 de deputati.
Ce ar fi putut influenta acest scrutin si de ce absenteismul a fost atat de mare? In primul rand din cauza celor cateva milioane de romani care lucreaza in strainatate si care au trebuit sa strabata distante foarte mari, daca ar fi dorit sa voteze, cred analistii politici. In Italia si Spania, unde sunt sute de mii de romani, la orele 14.00 votasera 2.000 de alegatori in Italia si 1.500 in Spania.
Faptul ca, spre deosebire de alegerile trecute, acum nu s-a mai putut vota pe liste suplimentare a influentat scrutinul? Daca l-a influentat atunci acest lucru s-a rasfrant asupra tuturor partidelor, crede analistul politic Cristian Parvulescu. "Daca studentii nu s-au dus la vot, atunci a fost dezavantajata dreapta. Insa intre cei care nu au putut sa voteze s-au aflat si muncitori care voteaza cu stanga", spune analistul. Profitand