Tot mai des, societatea de astazi se confrunta cu un dusman „neconventional”, dar cu atat mai puternic: nu este fatis agresiv, lumea tinde sa-l subestimeze, nu devine amenintator decat atunci cand este deja prea tarziu: comportamentul nutritional neadecvat. Medicii nutritionisti (prof. dr. Mariana Graur, prof. dr. Nicolae Hancu) explica pericolele unei alimentatii neechilibrate si ale unui comportament sedentar, in societatea moderna.
Prof. univ. Dr. Mariana Graur este presedintele Societatii de Nutritie din Romania, iar prof. dr. Nicolae Hancu conduce Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Recomandarile si opiniile redate mai jos au fost prezentate public in cadrul campeniei "Un stil de viata sanatos" (putin din fiecare si multa miscare), lansat in aprilie 2008.
Materialul prezentat in timpul campaniei
Tot mai des, societatea de astazi se confrunta cu un dusman „neconventional”, dar cu atat mai puternic: nu este fatis agresiv, lumea tinde sa-l subestimeze, nu devine amenintator decat atunci cand este deja prea tarziu: comportamentul nutritional neadecvat.
Obiceiurile alimentare apartin unei parti din viata noastra careia nu-i dam atentia cuvenita, preocupati fiind cu alte griji cotidiene. Este insa necesar sa constientizam faptul ca un stil de viata echilibrat este alegerea pe care trebuie sa o facem.
“Omul sanatos are putere de munca si se bucura de viata. Sanatatea se castiga prin adoptarea unui stil de viata optim, cu pastrarea echilibrului alimentar, evitarea sedentarismului si a toxicelor (tutun, alcool s.a.), controale medicale etc. Alimentatia sanatoasa inseamna mentinerea balantei intre aportul de energie (alimente) si consumul ei (efort fizic). Este o decizie constienta de alegere a alimentelor, cantitatilor si a modalitatilor lor de preparare, rod al educatiei nutritionale si accep