Odata la patru ani merita sa iei trenul si sa mergi acasa sa votezi. Cam acesta era indemnul Guvernului care a dat bilete gratis studentilor in weekend pentru a merge acasa, de vreme ce odata cu introducerea uninominalului optiunea de a vota pe liste suplimentare era interzisa.
Am mers acasa fara sa ma incadrez la categoria "gratuit", insa ferm convinsa ca putini dintre tinerii care au umplut pana la refuz Gara de Nord incepand de joi seara vor merge la vot.
Asta pentru ca nu intelesesera in clar de ce primisera acele bilete gratuit. Cam in acelasi mod intelesesera ce inseamna uninominalul oamenii de la mine din colegiul 6 Buzau, unde este arondata locuinta mea.
"Pai nu-mi convin oamenii. Era mai bine daca votam lista, macar stiam ca merge partidul ala. Acum nu mai inteleg ce votez", imi spune o fosta profesoara din liceu in fata sectiei de votare.
Sectia era ascunsa bine in spatele unui bloc de pe bulevardul Garii unde s-a mutat in vara dintr-o cladire insalubra unde i-am insotit pe parintii mei la fiecare alegeri din 1990 incoace. Daca nu primeam indicatii din vreme, nu as fi reusit sa identific intrarea, nu erau steaguri si nici celebrele panouri "spre sectia de votare" pe care le intalnesti atat de des in afara perioadelor electorale.
Alegerile sunt un moment asteptat de politicieni si dificil pentru unii alegatori. In provincie, primul efect al schimbarii administratiei centrale se vede in administratia locala, acolo unde toti sefii de directii sunt inlocuiti dupa culoarea politica a Guvernului. Pentru unii functionari din Buzau, culoarea galben-liberala ar fi bine sa ramana inca patru ani. "Nu imi doresc sa revina PSD la guvernare, desi in timpul lui Nastase au avut cativa ministri foarte capabili. Daca acum vine iar PSD o sa-si reactiveze in functii de conducere toti membrii de partid si nu cred ca e normal ca la doi ani dupa ce a