Speranţele Georgiei şi Ucrainei de a deveni candidate la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, o dată cu următoarea reuniune ministerială a Alianţei s-au spulberat, practic, ca urmare a dezastruosului război ruso-georgian şi susţinerii extrem de slabe a americanilor pentru acest proiect, comentează France Presse.
Secretarul american de Stat în exerciţiu, Condoleezza Rice, a cărei ţară făcea până acum presiune asupra europenilor pentru ca ei să susţină Georgia şi Ucraina în dorinţa lor de aderare la NATO, a declarat până la urmă miercuri că dosarul aderării "nu mai este de actualitate”. "Nu este necesar, în acest moment, să discutăm despre MAP (Membership Action Plan, planul de acţiune pentru aderare)”, a declarat aceasta. Accesul la MAP reprezintă, de fapt, obţinerea statutului de candidat la aderare la NATO pentru un stat.
În aprilie 2008, la summit-ul NATO de la Bucureşti, statele membre NATO au refuzat să acorde MAP Ucrainei şi Georgiei, dar au promis să integreze ceva mai încolo aceste două foste republici sovietice proocidentale.
Chestiunea trebuie să fie din nou reexaminată la reuniunea ministerială prevăzută pentru marţi şi miercuri la Bruxelles, dar aliaţii sunt divizaţi. Dacă doamna Rice dă asigurări că nu este vorba despre o schimbare de macaz din partea americanilor în legătură cu acest dosar, declaraţia pe care a făcut-o pare totuşi o concesie făcută două state europene, în primul rând Germaniei şi Franţei, care se opun acordării statutului de candidate celor două state, pentru a menaja Moscova, foarte ostilă la această idee.
Fără a crea surpriză, Rusia s-a declarat "satisfăcută” de decizia americană, care pare a amâna sine die orice perspectivă de apropiere între Alianţă şi cele două aspirante. "Se pare că nimic nu se va produce pe termen scurt. Totul a devenit mult mai complicat din cauza războiului