Relaţiile Americii Latine cu China, Rusia sau Iranul vor fi dur testate de impactul crizei economice globale. Tot mai prezente în America de Sud, motivele Chinei pentru a întări legăturile cu regiunea sunt foarte diferite de cele ale Moscovei sau Teheranului. În timp ce preşedintele chinez, Hu Jintao, vizita Costa Rica, Peru şi Cuba, omologul său rus, Dmitri Medvedev, se deplasa în Brazilia, Peru, Cuba şi Venezuela, unde sosirea sa a coincis cu cea a submarinului nuclear Petru cel Mare, care trebuia să efectueze manevre comune cu flota Venezuelei. Acum o lună, două bombardiere nucleare ruseşti s-au deplasat în Venezuela pentru a efectua exerciţii aviatice comune.
Alianţe contra Unchiului Satan
Pe 1 noiembrie, ministrul de externe al Braziliei, Celso Amorim, s-a deplasat la Teheran pentru a-i adresa o invitaţie preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad să facă o vizită în Brazilia la iniţiativa preşedintelui Lula Da Silva. Anul trecut, Ahmadinejad a fost primul lider iranian care a vizitat America Latină. S-a întâlnit cu şefii de stat din Nicaragua, Venezuela, Bolivia şi Ecuador.
Acum nu se mai cer vize între Bolivia şi Teheran. Evo Morales a declarat că va muta ambasada ţării sale din Cairo în capitala iraniană. Există acum zboruri între Caracas, Damasc şi Teheran. Venezuela şi-a consolidat relaţiile şi cu Belarus.
Mass-media iraniană a salutat alegerea preşedintelui paraguayan Fernando Lugo, pe care l-a descris ca pe un “duşman al marelui Satan”. Ministrului de externe paraguayan, Alejandro Hamed Franco, i-a fost refuzată o viză pentru SUA şi nu îi este permis să călătorească pe liniile aeriene americane, deoarece este acuzat că ar fi unul dintre cei mai importanţi lideri Hezbollah în regiune.
Venezuela şi Belarus au inaugurat recent un centru comun de cercetare şi dezvoltare în capitala Minsk. Caracas