Pietele de capital din Statele Unite si Europa au avut cea mai buna saptamana din ultimele decenii dupa ce pretul petrolului a crescut, iar guvernul american a salvat gigantul Citigroup de la faliment.
Saptamana trecuta a fost cea mai buna saptamana pentru bursele europene din ianuarie 1987 incoace, cele mai insemnate cresteri fiind inregistrate de actiunile companiilor producatoare de marfuri si cele ale companiilor financiare, in conditiile in care investitorii au speculat faptul ca eforturile depuse de guvernele din intreaga lume vor contribui la consolidarea economiei si stabilizarea pietelor, scrie Bloomberg.
La randul lor, pietele americane de capital au inregistrat cea mai insemnata crestere saptamanala din ultimii peste 30 de ani, dupa ce guvernul Statelor Unite s-a angajat sa protejeze Citigroup de noi pierderi, iar producatorii auto au luat in considerare reduceri de costuri pentru a castiga fonduri federale.
In Europa, actiunile companiei BHP Billiton au avansat cu aproape jumatate din valoare dupa ce cea mai mare companie miniera din lume si-a abandonat oferta ostila in valoare de 66 de miliarde de dolari (51 mld. euro) pentru rivala Rio Tinto.
Actiunile Royal Dutch Shell si Total au castigat peste 10% dupa ce pretul petrolului a inregistrat prima crestere saptamanala din ultima luna. Actiunile Allianz si Deutsche Bank au inregistrat cresteri de peste 30%, cele mai semnificative din randul bancilor si companiilor de asigurari europene.
Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 13%, cea mai pronuntata crestere saptamanala inregistrata din ianuarie 1987, scaderea consemnata de indicele de referinta in luna noiembrie reducandu-se astfel la 7,1%.
Bursele din intreaga lume s-au aflat in crestere dupa ce China si-a redus ratele dobanzii, guvernul american a garantat active cu probleme apartinand Citigro